Der Claim in het nieuws
Persbericht: 'RECHTBANK GEEFT STICHTING CAR CLAIM GROEN LICHT IN PROCEDURE TEGEN STELLANTIS VANWEGE SJOEMELSOFTWARE'
Stichting Car Claim mag collectief procederen tegen autofabrikanten Peugeot, Citroën (DS) en Opel, hun (voormalig) moederbedrijven Stellantis en General Motors en hun Nederlands importeur en officiële Nederlandse dealers. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vandaag beslist.
Telegraaf: 'Massaclaim om sjoemelsoftware tegen Citroën, Opel en Peugeot kan door.
Massaclaim om sjoemelsoftware tegen Citroën, Opel en Peugeot kan door. De weg lijkt open te liggen voor een massaclaim tegen Stellantis vanwege de aanwezigheid van sjoemelsoftware op de dieselauto’s van de merken Citroën, Opel en Peugeot.
Link: Telegraaf.
De Ondernemer: 'Car Claim zet strijd om sjoemeldiesels Peugeot en Opel door'
Stichting Car Claim zet haar juridische strijd rond sjoemelsoftware in dieselwagens van Peugeot, Citroën en Opel door. Volgens de claimorganisatie heeft de rechter in Amsterdam Car Claim aangemerkt als representatieve belangbehartiger waardoor de lopende procedure een volgende fase in kan gaan.
Link: De Ondernemer.
Nieuws.nl 'Claimzaak over sjoemeldiesels Peugeot en Opel kan verder'
Claimorganisaties kunnen hun juridische strijd rond sjoemelsoftware in dieselwagens van Peugeot, Citroën en Opel voortzetten. De rechter in Amsterdam heeft namelijk meerdere claimclubs aangemerkt als representatieve belangenbehartiger waardoor de procedure een volgende fase in gaat. Car Claim-voorzitter Guido van Woerkom, die eerder onder meer directeur was van de ANWB, spreekt van een “essentiële stap voor de weg naar compensatie voor alle gedupeerde Nederlandse automobilisten.”
Link: Nieuws.nl.
Autovisie: 'Volkswagen-diesel gehad? Dit is hoeveel compensatie je moet krijgen'
Begin deze week werd duidelijk dat Volkswagen – en andere fabrikanten – klanten die een diesel kochten met sjoemelsoftware moeten compenseren. Althans, zo luidt de uitspraak van het Europees Hof. Nu is de rechter in Haarlem het ook met de uitspraak eens.
Link: Autovisie.
Autovisie: 'Had of heb jij een ‘sjoemeldiesel’, dan heb je recht op een schadevergoeding'
Sjoemeldiesels, de term heb je de afgelopen jaren waarschijnlijk vaker voorbij horen komen. Het gaat om auto’s – met een dieselmotor – die in praktijk meer uitstoten dan op papier. Nu is er goed nieuws voor kopers van een van de modellen, zij hebben recht op een schadevergoeding, zo besluit het Europees Hof.
Link: Autovisie.
Consumentenbond: 'Uitspraak Europees Hof opsteker voor rijders sjoemel-Mercedessen'
Consumenten die een sjoemeldiesel hebben gekocht die niet aan de wet voldoet, hebben recht op schadevergoeding. Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie op 21 maart 2023 in een rechtszaak tegen Mercedes-Benz. De uitspraak bevestigt het standpunt van de Consumentenbond, die samen met Stichting Car Claim meerdere collectieve procedures voert tegen sjoemelende autofabrikanten.
Link: Consumentenbond.
BNR: 'Koper sjoemel-Mercedes heeft recht op schadevergoeding'
Kopers van een Mercedes met zogenaamde sjoemelsoftware, hebben recht op een schadevergoeding, stelt het Europees Hof van Justitie. Het is voor het eerst dat de hoogste Europese rechter dat recht met zoveel woorden toekent. Eerder had het al wel bijvoorbeeld vastgesteld dat zulke software ontoelaatbaar is.
Link: BNR.
Telegraaf: 'Goed nieuws eigenaren sjoemeldiesels: hebben recht op schadevergoeding'
AMSTERDAM - Kopers van sjoemeldiesels hebben recht op schadevergoeding als de auto’s niet voldoen aan de wet. Dat heeft het Europees Hof dinsdag bepaald in de zaak tegen Mercedes.
Link: Telegraaf.
Financieel Dagblad: 'Mercedes moet schade sjoemelsoftware vergoeden, oordeelt Europese rechter'
Mercedes-Benz heeft een gevoelige nederlaag geleden bij de Europese rechter. Het Hof van Justitie oordeelde dinsdag dat de bezitter van een Mercedes recht heeft op een schadevergoeding vanwege illegale software in zijn dieselauto, die daardoor te veel schadelijke stoffen uitstootte. De uitspraak is mogelijk van groot belang voor nieuwe claims van particulieren of consumentenorganisaties.
Link: Financieel Dagblad.
Persbericht: 'Europees Hof oordeelt: Kopers sjoemeldiesels hebben recht op schadevergoeding'
Kopers van sjoemeldiesels die niet voldoen aan de wet hebben recht op schadevergoeding. Dit bepaalde het Europees Hof eerder vandaag. De uitspraak bevestigt het standpunt van Stichting Car Claim in de diverse collectieve procedures die zij voert in het belang van miljoenen Nederlandse automobilisten.
Bloomberg: 'Volkswagen Emission Software is Faulty, German Court Rules'
A Volkswagen AG Golf model that regulates polluting emissions based on the outside temperature doesn’t comply with the law, a German court ruled.
Link: Bloomberg.
Reuters: 'Volkswagen faces possible recalls after environmental NGO wins emissions software lawsuit'
HAMBURG, Feb 20 (Reuters) - A German court on Monday ruled in favour of an environmental NGO's lawsuit against the federal motor authority for releasing cars with software on exhaust gas recirculation it argues is illegal, in a judgement which could lead to a wave of recalls.
Link: Reuters.
Persbericht: 'Duitse bestuursrechter wijst baanbrekend vonnis: typegoedkeuring sjoemeldiesels ongeldig'
Deutsche Umwelthilfe (DUH), de Duitse milieuorganisatie waarmee Stichting Car Claim goede banden onderhoudt, heeft vandaag een belangrijke overwinning behaald. In een rechtszaak tegen de Duitse typegoedkeuringsinstantie (KBA) oordeelde de Duitse bestuursrechter dat de typegoedkeuring van VW Golf modellen die de KBA heeft goedgekeurd na een verplichte software update ongeldig zijn. Het vonnis wordt gezien als opmaat voor 118 vergelijkbare procedures die momenteel aanhangig zijn en zien op miljoenen dieselvoertuigen die door verschillende automerken op de markt zijn gebracht.
Persbericht: 'Duitse milieuorganisatie openbaart stelselmatig en bewust gesjoemel in auto-industrie'
Deutsche Umwelthilfe, de Duitse milieuorganisatie waarmee Stichting Car Claim goede banden onderhoudt, heeft op 17 november 2022 opnieuw belastende informatie in het Dieselschandaal geopenbaard. Daaruit blijkt dat de inzet van ‘sjoemelsoftware’ een vooraf besproken en bewuste strategie van autofabrikanten Volkswagen, Audi, BMW en Mercedes-Benz is geweest. Zij gaven Bosch opdracht deze software functies te ontwikkelen.
Het volledige persbericht is hier te lezen.
BNR: 'Volkswagen kan claims van '20.000 euro' per auto verwachten'
Volkswagen-diesels mogen bij lagere temperaturen niet meer stikstof uitstoten om onderdelen als roetfilters te ontzien. De software die de autofabrikant daarvoor heeft gebruikt is zo ontoelaatbaar, dat klanten zelfs hun geld zouden kunnen terugvragen, oppert het Europees Hof van Justitie. De uitspraak is de zoveelste reprimande voor de Duitse automaker over het manipuleren van uitlaatgassen.
Link: BNR.
Nu.nl: 'EU-rechter geeft Volkswagen-kopers recht op compensatie voor sjoemelsoftware'
Europeanen die tussen 2011 en 2013 een Volkswagen hebben gekocht, mogen in principe compensatie of zelfs ontbinding van het koopcontract eisen van het bedrijf vanwege de sjoemelsoftware in de auto. Wel moet de nationale rechter daarmee akkoord gaan. Dat bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag.
Link: Nu.nl.
Volkskrant: 'Dieselgate gaat door: sjoemelsoftware blijkt vervangen door sjoemelsoftware, oordeelt Hof'
De software die Volkswagen installeerde bij auto’s die door het dieselschandaal getroffen waren, is óók sjoemelsoftware. Dat concludeert het Europese Hof van Justitie. Ontbinding van de koopovereenkomst is voor sommige eigenaren daarom niet uitgesloten, oordeelt het Hof.
Link: Volkskrant.
Telegraaf: 'Nederlaag Volkswagen in sjoemelzaak met uitlaatgassen'
LUXEMBURG (ANP) - Volkswagen-diesels mogen bij lagere temperaturen niet meer stikstof uitstoten om onderdelen als roetfilters te ontzien. De software die de autofabrikant daarvoor heeft gebruikt is zo ontoelaatbaar, dat klanten zelfs hun geld zouden kunnen terugvragen, oppert het Europees Hof van Justitie. De uitspraak is de zoveelste reprimande voor de Duitse automaker over het manipuleren van uitlaatgassen.
Link: Telegraaf.
Persbericht: 'Europees Hof deelt mokerslag uit aan autofabrikanten in Dieselgate: ook temperatuurvensters en hoogtemeters in strijd met wet'
Temperatuurvensters en hoogtemeters in dieselauto’s die uitstootbeperkende systemen bij normale gebruiksomstandigheden minder goed laten werken, zijn in strijd met de wet. Dit oordeelde het Europees Hof vandaag in drie zaken tegen onder meer Volkswagen AG.
Het volledige persbericht is hier te lezen.
Autoweek: 'EUROPEES HOF: 'EIGENAREN VAN SJOEMELDIESEL HEBBEN RECHT OP COMPENSATIE''
Eigenaren van een dieselauto met 'sjoemelsoftware' aan boord hebben recht op compensatie van de fabrikant. Dat zegt een Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie in een zaak die momenteel dient tegen Mercedes-Benz. Een uitspraak van de Europese rechter kan mogelijk gevolgen hebben voor alle fabrikanten die diesels met dergelijke software hebben verkocht.
Link: Autoweek.
Algemeen Dagblad: '‘Recht op compensatie voor eigenaren van een sjoemeldiesel’'
Eigenaren van een dieselauto met ‘sjoemelsoftware’ aan boord hebben recht op compensatie van de fabrikant. Dat zegt een Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie in een zaak die momenteel dient tegen Mercedes-Benz, zo meldt AutoWeek. Een uitspraak van de Europese rechter kan mogelijk gevolgen hebben voor alle fabrikanten die diesels met dergelijke software hebben verkocht.
Link: Algemeen Dagblad.
Nu.nl: 'Volkswagen treft schikking met groep Britten vanwege dieselschandaal'
Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van 193 miljoen pond, omgerekend 227 miljoen euro, vanwege het dieselschandaal. De regeling werd bereikt met een groep van circa 91.000 bezitters van auto's van Volkswagen en de dochtermerken SKODA, Audi en SEAT.
Link: Nu.nl.
Volkskrant: ‘Consumentenbond trekt samen op met dieselclaim’
De Consumentenbond en Stichting Car Claim gaan samen fabrikanten van ‘sjoemeldiesels’ aansprakelijk stellen. Beide organisaties willen consumenten compenseren voor schade die zij zeggen te hebben geleden door de koop van een dieselauto met software die hun voertuig schoner moet laten lijken.
Link: Volkskrant.
Automotive Online: 'Consumentenbond en Stichting Car Claim trekken samen op in dieselaffaire'
De Consumentenbond en Stichting Car Claim bundelen lopende en toekomstige collectieve claims van eigenaren van sjoemeldiesel. Zij richten zich daarbij op verschillende automerken die in hun dieselauto's software gebruikten om de test van uitlaatemissies opzettelijk te misleiden. De auto's bleken op de weg veel meer schdelijke stoffen uit te stoten dan in testomstandigheden.
Link: Automotive Online.
Financieel Dagblad: 'Consumentenbond en Car Claim samen in claim sjoemelsoftware bij dieselauto's'
De Consumentenbond gaat samen optrekken met Stichting Car Claim in hun poging om schadevergoeding te krijgen van autofabrikanten die zich schuldig maakten aan fraude met dieselauto's. De twee bundelen hun lopende en toekomstige collectieve claims tegen verschillende automerken.
Link: Financieel Dagblad.
Telegraaf: ‘Consumentenbond en Stichting Car Claim stappen samen in bij claims dieselschandaal’
AMSTERDAM - De Consumentenbond en Stichting Car Claim bundelen hun lopende- en toekomstige collectieve claims in het dieselschandaal en richten zich daarbij op verschillende automerken die gebruik hebben gemaakt van sjoemelsoftware.
Link: Telegraaf.
Telegraaf: 'Claimcultuur rukt op in Nederland: machtig middel tegen grote bedrijven'
AMSTERDAM - Nog niet zo heel lang geleden keken we in Nederland met verbazing naar de claimcultuur die in de VS heerst. Dat is verleden tijd, want massaclaims zijn ook hier big business.
Link: Telegraaf.
NRC: ‘ Buitenlandse investeerders veroorzaken hausse aan massaclaims, vrees voor overbelasting rechtssysteem’
De stichting Car Claim leidt de procedure tegen autobedrijven waaronder Volkswagen, vanwege het gebruik van sjoemelsoftware. Nog drie partijen hebben in die zaak claims ingediend. „Wij zoeken nadrukkelijk de samenwerking”, zegt stichtingsvoorzitter en voormalig ANWB-baas Guido van Woerkom.
Link: NRC.
ANWB: ‘ Nieuwe massaclaim sjoemelsoftware autofabrikanten’
19 januari 2022 Stichting Car Claim, die autofabrikanten aanklaagt namens gedupeerde kopers van een dieselauto met zogenaamde sjoemelsoftware, heeft een massaclaim ingediend namens Peugeot-, Citroën, Opel- en DS-rijders. Het gaat hierbij om zo’n 300.000 auto’s, waarbij de claim kan oplopen tot een totaalbedrag van zo’n 3 miljard euro.
Link: ANWB.
Volkskrant: ‘ Stichting Car Claim dient ook bij Peugeot, Citroën, DS en Opel schadeclaim sjoemelsoftware in’
Stichting Car Claim dient een schadeclaim in tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel omdat deze merken in het verleden zouden hebben gerommeld met de schadelijke uitstoot van hun dieselmodellen. De totale claim kan volgens de stichting oplopen tot 3 miljard euro.
Link: de Volkskrant.
Radar: 'Massaclaim tegen Peugeot, Citroën en Opel: dieselauto's bevatten verboden sjoemelsoftware'
Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen de autofabrikanten van de merken Peugeot, Citroen, DS en Opel vanwege het dieselschandaal. Met de claimprocedure is volgens de stichting een financieel belang gemoeid dat kan oplopen tot 3 miljard euro.
Link: Radar.
Nu.nl: 'Ook Opel, Peugeot, Citroën en DS aangeklaagd wegens sjoemelsoftware'
Stichting Car Claim, die eerder aanklachten tegen Volkswagen, Renault en Dacia indiende vanwege sjoemelsoftware, dient nu ook een claim in tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de organisatie hebben ook die merken over de uitstoot van hun dieselauto's gelogen door gebruik te maken van malafide software.
Link: Nu.nl.
Algemeen Dagblad: 'Peugeot, Opel en Citroën aangeklaagd wegens sjoemelsoftware'
De Nederlandse Stichting Car Claim dient namens gedupeerde autobezitters een claim in tegen de autofabrikanten Peugeot, Opel, Citroën en DS. De merken wordt verweten sjoemelsoftware te hebben toegepast in dieselauto's. Volgens de stichting kan de claim oplopen tot 3 miljard euro.
Link: Algemeen Dagblad.
Autoweek: 'MASSACLAIM TEGEN STELLANTIS WEGENS SJOEMELSOFTWARE'
Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen Stellantis, moederbedrijf van onder meer Peugeot, Citroen en Opel, vanwege het dieselschandaal. Met de claimprocedure is volgens de stichting een financieel belang gemoeid dat kan oplopen tot €3 miljard.
Link: Autoweek.
Automotive Online: 'Stichting Car Claim daagt ook Peugeot, Citroën, DS en Opel om sjoemelsoftware'
De Stichting Car Claim brengt vandaag een dagvaarding uit tegen de autofabrikanten van Peugeot, Citroën, DS en Opel vanwege sjoemelsoftware. Dat maakt de stichting bekend.
Link: Automotive Online.
Telegraaf: 'Ook massaclaim dieselschandaal tegen Peugeot, Citroën en Opel'
AMSTERDAM (AFN) - Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen de autofabrikanten van de merken Peugeot, Citroen, DS en Opel vanwege het dieselschandaal. Met de claimprocedure is volgens de stichting een financieel belang gemoeid dat kan oplopen tot 3 miljard euro.
Link: Telegraaf.
Persbericht: 'Stichting Car Claim daagt ook Peugeot Citroën DS en Opel voor de Nederlandse rechter om Dieselgate'
Stichting Car Claim, de collectieve belangenorganisatie die opkomt voor gedupeerden in de sjoemeldiesel-affaire, brengt vandaag een dagvaarding tegen autofabrikanten van de merken Peugeot, Citroen, DS en Opel uit. “Zo’n 300.000 Nederlandse auto’s van deze merken bevatten sjoemelsoftware. De typegoedkeuringen die – onder andere in Nederland – voor deze sjoemeldiesels zijn afgegeven, zijn in strijd met Europese wet- en regelgeving.”
Het volledige persbericht is hier te lezen.
Autoweek: ''NOG HONDERDDUIZENDEN TE VERVUILENDE DIESELS IN NEDERLAND''
In Nederland rijden nog honderdduizenden dieselauto's rond die te veel milieuvervuiling veroorzaken, meldt Het Financieele Dagblad. Daarbij doelt men onder meer ook op dieselauto's met sjoemelsoftware aan boord, die ondanks de ongeoorloofde gang van zaken nog gewoon de weg op mogen.
Link: Autoweek.
Financieel Dagblad: ‘ Nederland laat half miljoen vuile dieselauto's op de weg rijden’
In Nederland rijden nog honderdduizenden auto's rond die te veel milieuvervuiling veroorzaken. Verantwoordelijke overheidsinstanties grijpen tot dusver niet daadkrachtig in om deze auto's van de weg te halen, ondanks een uitspraak van het Europees Hof een jaar geleden dat auto's geen software aan boord mogen hebben om de uitstoot te manipuleren.
Link: Financieel Dagblad.
RTL Nieuws: 'Grote massaclaim tegen Renault en Dacia om dieselschandaal'
De Nederlandse Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia vanwege het dieselschandaal. Waarschijnlijk krijgt de eis een totale omvang van tussen de 450 miljoen en 1 miljard euro.
Link: RTL Nieuws.
ANWB: 'Massaclaim tegen Renault en Dacia'
26 november 2021 Stichting Car Claim dient een massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia. Volgens een verklaring van de stichting is recent duidelijk geworden dat Renault en Dacia (onderdeel van Renault) sjoemelsoftware in hun dieselauto's hebben geïnstalleerd. In Nederland gaat het naar verluidt om meer dan 150.000 voertuigen.
Link: ANWB.
Autoweek: 'MASSACLAIM TEGEN RENAULT EN DACIA WEGENS SJOEMELSOFTWARE'
Na Volkswagen krijgen Renault en Dacia ook een proces aan hun broek in Nederland vanwege het dieselschandaal. Stichting Car Claim dient namelijk een grote massaclaim in tegen de twee autofabrikanten. De omvang van de claim bedraagt naar verwachting tussen de €450 miljoen en €1 miljard.
Link: Autoweek.
Automotive Online: 'Stichting Car Claim daagt ook Renault'
In de collectieve procedure vordert de stichting een collectieve schadevergoeding van Renault en de Nederlandse importorganisatie en dealers.
Link: Automotive Online.
Radar: 'Miljoenenclaim tegen Renault en Dacia vanwege sjoemelsoftware
De stichting, bekend van een zaak tegen Volkswagen over het gebruik van sjoemelsoftware, zegt in een verklaring dat recent duidelijk is geworden dat ook het Franse Renault en het Roemeense Dacia, dat onderdeel is van Renault, dit soort software in hun dieselauto's hebben geïnstalleerd. In Nederland gaat het naar verluidt om meer dan 150.000 voertuigen. De procedure is naast de twee autofabrikanten ook gericht tegen de Nederlandse importeur en de Nederlandse autodealers van deze merken.
Link: Radar.
Financieel Dagblad: 'Massaclaim tegen Renault en Dacia wegens fraude met dieselauto's'
Renault, Dacia, de Nederlandse importeur en een 75-tal dealers van de twee automerken in Nederland zijn gedagvaard omdat zij afgelopen jaren hun klanten hebben misleid bij de verkoop van ondeugdelijke dieselauto's. Dat heeft Stichting Car Claim vrijdag bekendgemaakt.
Link: Financieel Dagblad.
Telegraaf: 'Massaclaim tegen Renault om dieselschandaal: ook pijlen op dealers in ons land'
AMSTERDAM (ANP) - Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia vanwege het dieselschandaal. Waarschijnlijk krijgt de claim een totale omvang van tussen de 450 miljoen euro en 1 miljard euro, aldus de stichting.
Link: Telegraaf.
Nu.nl: 'Ook Renault en Dacia krijgen Nederlandse dieselgateclaim op hun bord'
Stichting Car Claim, die eerder al een massaclaim indiende tegen Volkswagen, omdat het bedrijf zogenoemde sjoemelsoftware in zijn auto's gebruikte, klaagt nu ook Renault en Dacia aan. Volgens de stichting hebben beide automerken, die tot dezelfde bedrijfsgroep behoren, ook gelogen over hun uitstoot.
Link: Nu.nl
Trouw: 'Ook grote massaclaim dieselschandaal tegen Renault en Dacia'
Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia vanwege het dieselschandaal. Waarschijnlijk krijgt de claim een totale omvang van tussen de 450 miljoen euro en 1 miljard euro, aldus de stichting.
Link: Trouw.
Autoweek: 'EU: 'VOLKSWAGEN MOET GEDUPEERDEN DIESELSCHANDAAL COMPENSEREN''
Het is de Europese Commissie een doorn in het oog dat de Volkswagen Group het gros van de Europese kopers van auto's met sjoemeldiesels niet financieel compenseert. Volkswagen moet in actie komen, stelt de EC.
Link: Autoweek.
Persbericht: 'Stichting Car Claim dient massaclaim in tegen Renault en Dacia vanwege dieselgate'
Stichting Car Claim, bekend van haar massaclaim tegen Volkswagen over het gebruik van sjoemelsoftware, heeft vandaag haar dagvaarding tegen autofabrikanten Renault, Dacia en gelieerde partijen de deur uit gedaan. Recent werd duidelijk dat ook zij bij het dieselemissieschandaal betrokken zijn. “De auto’s van deze merken blijken een van de meest vervuilende in hun soort te zijn, terwijl zij juist zijn aangeprezen als duurzaam alternatief.”
EU Observer (Engels): 'EU demands Volkswagen compensate all EU purchasers'
The European Commission and the EU Consumer Protection Authority (CPC) on Tuesday (28) September called on Volkswagen to compensate all purchasers across all member states for misleading them about vehicle emissions.
Link: EU Observer.
Financieel Dagblad: 'Europese Commissie ergert zich aan onwil Volkswagen bij afwikkeling dieselgate'
De Belgische Eurocommissaris van justitie Didier Reynders beticht automaker Volkswagen van onwil bij het afwikkelen van het dieselschandaal. Volgens hem zijn zes jaar nadat naar buiten was gekomen dat auto's van Volkswagen zogenoemde sjoemelsoftware bevatten, nog niet alle consumenten gecompenseerd omdat ze zijn misleid en eigenlijk te veel hebben betaald.
Link: Financieel Dagblad.
Autoweek: ''VOLKSWAGEN-TOPMAN HIELD DIESELGESJOEMEL IN DE DOOFPOT''
Voormalig topman van Volkswagen Martin Winterkorn wist al enige tijd voor het dieselschandaal bij de autoproducent publiek werd van de manipulaties met emissietesten. Dat stellen aanklagers in het proces tegen oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen dat donderdag begon. De vier worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog.
Link: Autoweek.
Trouw: 'Het proces over het dieselschandaal bij Volkswagen is begonnen, wat kunnen we verwachten?'
Voormalige managers en ingenieurs van de Volkswagen Groep staan in Duitsland voor de rechter vanwege het dieselschandaal. Wie wist waar vanaf en wanneer?
Link: Trouw.
NOS: 'Grote rechtszaak rond sjoemeldiesels van start, zonder oud-topman Winterkorn'
Vandaag begint in Duitsland het proces tegen oud-topbestuurders van Volkswagen, dat uit moet wijzen wie er schuldig zijn aan het sjoemeldieselschandaal. De meest prominente verdachte zal daarbij ontbreken.
Link: NOS.
Algemeen Dagblad: 'Rechtbank: eigenaren sjoemeldiesels hebben recht op honderden miljoenen euro’s compensatie'
Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vanmorgen beslist. De Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: Algemeen Dagblad.
RTL Z Nieuws - 'Rapportage en interview met Guido van Woerkom'
Bestuurder Guido van Woerkom heeft deelgenomen aan een segment bij RTL Z Nieuws. De uitzending is via deze link terug te luisteren. Het interview start op 01:20.
BNR Nieuwsradio: 'Rapportage met bestuurder Guido van Woerkom'
Bestuurder Guido van Woerkom heeft deelgenomen aan een segment bij BNR Nieuwsradio. De uitzending is via deze link terug te luisteren. Het interview start op 00:25.
Rechtspraak: 'Kopers van auto's met sjoemelsoftware hebben recht op geld terug'
Amsterdam, 14 juli 2021
Kopers van een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met zogenoemde ‘sjoemelsoftware’ hebben recht op een prijsverlaging van 3.000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die stichting Car Claim heeft betrokken in de collectieve actie. Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dat de koopprijs. Kopers kunnen eisen dat de autodealers die prijsverlaging terugbetalen.
Link: Rechtspraak.
Persbericht: 'RECHTBANK AMSTERDAM OORDEELT: BEDROG VOLKSWAGEN LEIDT TOT MILJOENENCLAIM '
Rotterdam – 14 juli 2021
De Rechtbank Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de massaclaim van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Bosch, Pon en diverse Nederlandse autodealers. Zij heeft geoordeeld dat de autofabrikanten onrechtmatig hebben gehandeld. Daarnaast heeft de rechtbank vastgesteld dat sjoemeldiesels bij aankoop niet aan de wettelijke eisen voldeden, waardoor consumenten bij dealers een deel van de koopprijs terug kunnen vorderen.
Het volledige persbericht is hier te lezen.
Volkskrant: 'Volkswagen moet eigenaren sjoemeldiesels honderden miljoenen euro’s betalen'
Consumenten en ondernemingen met een zogenoemde sjoemeldiesel van Volkswagen, hebben samen recht op honderden miljoenen euro’s aan compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.
Link: Volkskrant.
NU.nl: 'Nederlanders met sjoemeldiesels van VW hebben recht op compensatie'
Duizenden Nederlandse Volkswagen-rijders hebben recht op een vergoeding vanwege het sjoemeldieselschandaal, heeft de rechtbank Amsterdam woensdag geoordeeld. Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: Nu.nl.
Algemeen Dagblad: 'Rechtbank: eigenaren sjoemeldiesels hebben recht op honderden miljoenen euro’s compensatie'
Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vanmorgen beslist. De Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: Algemeen Dagblad.
Autoweek: 'NEDERLANDSE VOLKSWAGEN-RIJDERS MET 'SJOEMELDIESEL' HEBBEN RECHT OP COMPENSATIE'
Duizenden Nederlandse bezitters van een Volkswagen, Audi, Seat of Skoda hebben recht op een vergoeding vanwege het sjoemeldieselschandaal, heeft de rechtbank Amsterdam woensdag geoordeeld. Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: Autoweek.
Financieel Dagblad: 'Kopers sjoemeldiesels VW-concern hebben recht op duizenden euro's compensatie'
Kopers van zogenoemde sjoemeldiesels van het Volkswagen-concern hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: Financieel Dagblad.
Business Insider: 'Heb jij een nieuwe Volkswagen met sjoemelsoftware gekocht? Dan heb je recht op €3.000 compensatie, oordeelt de rechter'
De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat mensen die sjoemeldiesels van Volkswagen kochten, recht hebben op compensatie. In totaal gaat het om honderden miljoenen euro’s die de autofabrikant verschuldigd is aan zijn klanten.
Link: Business Insider.
NOS: 'Honderden miljoenen compensatie voor dieselfraude'
Kopers van Volkswagen-, Audi-, Seat- en Skodadiesels met uitstoot verhullende software hebben recht op een prijsverlaging van 3000 euro. Dat stond kort op de website van de rechtbank Amsterdam. Later vandaag doet die rechtbank uitspraak. Voor een tweedehands auto gaat het om 1500 euro. De rechtbank bevestigt of ontkent niet dat het bericht klopt. De hele uitspraak heeft ook niet online gestaan.
Link: NOS.
Autovisie: 'Kopers sjoemeldiesels Volkswagen hebben recht op forse compensatie'
Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie.
Link: Autovisie.
RTL Nieuws: 'Honderden miljoenen schadevergoeding voor gedupeerde eigenaren sjoemeldiesels'
Het Volkswagenconcern, waar ook merken als Audi, Seat en Škoda onder vallen, moet eigenaren van diesels met sjoemelsoftware duizenden euro's schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. In totaal kan het bedrag oplopen tot maximaal 450 miljoen euro.
Link: RTL Nieuws.
NRC: 'Rechter: Nederlandse gebruiker van sjoemeldiesel moet compensatie krijgen'
De rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat gedupeerde VW-eigenaren recht hebben op een tegemoetkoming tot 3.000 euro.
Link: NRC.
Telegraaf: 'Honderden miljoenen compensatie voor kopers sjoemeldiesels VW, Audi, Seat en Skoda'
AMSTERDAM - Consumenten en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen, hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Het ANP heeft die uitspraak, die vanmiddag officieel pas naar buiten komt, al in handen.
Link: Telegraaf.
NOS: 'Rechter oordeelt in dieselfraudezaak, VW-rijders in andere landen al gecompenseerd'
Krijgen Nederlandse kopers van een Volkswagen-dieselauto met uitstootverhullende software een schadevergoeding? Het antwoord op die vraag komt vandaag een stap dichterbij. De rechtbank in Amsterdam doet vanmiddag uitspraak in een collectieve zaak, aangespannen door Stichting Car Claim. Het is zes jaar na de start van het dieselschandaal de eerste keer dat een Nederlandse rechter inhoudelijk heeft gekeken naar de vraag of Volkswagen aansprakelijk is.
Link: NOS.
Nieuwsblad: 'Volkswagen in Italië veroordeeld tot betalen van een collectieve schadevergoeding'
De rechtbank van Venetië heeft Volkswagen in een collectieve actieprocedure veroordeeld tot betaling van EUR 200 miljoen aan schadevergoedingen aan 63.000 door Dieselgate gedupeerde automobilisten.
Link: Nieuwsblad.
NOS: 'Brussel geeft Volkswagen en BMW boete van 875 miljoen euro voor kartelvorming'
De Europese Commissie heeft Duitse autofabrikanten een boete opgelegd voor kartelvorming. De boete van 875 miljoen euro is opgelegd aan BMW en Volkswagen, waaronder ook Porsche en Audi vallen.
Link: NOS.
NRC: 'Aanklacht tegen oud-bestuurder Volkswagen Winterkorn om valse verklaring'
Diesel-schandaal In het Duitse parlement beweerde voormalig Volkswagen-topman Winterkorn dat hij niet afwist van de manipulatieve apparatuur in de auto’s.
Link: NRC.
Nu.nl: 'Oud-topmensen van Volkswagen kopen claims rond dieselschandaal af'
Volkswagen heeft met voormalige leidinggevenden van het bedrijf een schikking getroffen in de kwestie rond het dieselschandaal. Bij elkaar wordt door de bestuurders, onder wie ex-topman Martin Winterkorn, zo'n 288 miljoen euro opgehoest om claims in verband met het schandaal af te kopen.
Link: nu.nl.
Volkskrant: 'Volkswagentopman Diess was wel op de hoogte van dieselfraude'
Herbert Diess, de huidige topman van Volkswagen, was in juli 2015 aanwezig bij een overleg tussen de concernleiding en ingenieurs over het gebruik van verboden software in dieselmotoren. Van Diess, destijds nog maar net aangetreden bij VW, is altijd beweerd dat hij niet wist van het bestaan van sjoemelsoftware.
Link: Volkskrant.
Telegraaf: ’Oud-topman betaalt VW miljoenenvergoeding’
FRANKFURT (ANP/RTR) - Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn gaat naar verluidt een schadevergoeding van 10 miljoen euro betalen aan het Duitse autoconcern. Dat meldt nieuwssite Business Insider dat een conceptdocument van de schikking heeft ingezien. De deal zou nog wel door de raad van commissarissen van Volkswagen moeten worden besproken. Ook zouden de aandeelhouders nog akkoord moeten gaan.
Link: Telegraaf.
Automotive Management: ''Volkswagen vernietigt 100 duizend auto's in VS'
Autofabrikant Volkswagen zou in de Verenigde Staten ruim 100 duizend auto's hebben vernietigd omdat ze waren uitgerust met zogenoemde sjoemelsoftware. Dat meldt het Duitse magazine Wirtschafswoche op basis van documentatie en satellietbeelden.
Link: Automotive Management.
Radar: 'Rechtszaak 'sjoemeldiesel' Volkswagen van start'
De rechtbank Amsterdam buigt zich komende dagen over de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. De claimorganisatie treedt op namens duizenden automobilisten die vinden gedupeerd te zijn door het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen.
Link: Radar.
Algemeen Dagblad: '20.000 sjoemeldieselrijders slepen Volkswagen voor de rechter'
De rechtbank Amsterdam is vanochtend begonnen aan de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Car Claim treedt op namens zo'n 20.000 automobilisten die stellen dat ze gedupeerd zijn door het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen.
Link: Algemeen Dagblad.
De Limburger: 'Rechtbank Amsterdam buigt zich over sjoemeldieselzaak Volkswagen'
De rechtbank Amsterdam buigt zich komende dagen over de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
Link: De Limburger.
Nu.nl 'Rechter behandelt massaclaim over sjoemelsoftware Volkswagen'
Bij de rechtbank in Amsterdam begint woensdag een zaak van tienduizenden Nederlandse autobezitters over de sjoemelsoftware bij Volkswagen. Die zal duidelijk moeten maken of de eigenaren recht hebben op een schadevergoeding, omdat hun auto's software bevatten die de uitstoot van schadelijke gassen manipuleerde.
Link: Nu.nl.
Trouw: 'Sjoemeldieselbezitters willen nog altijd (een deel van) hun geld terug'
Automobilisten die in het bezit zijn of waren van een sjoemeldieselauto van de Volkswagen Groep eisen een schadevergoeding via de rechter.
Link: Trouw.
Leeuwarder Courant: 'Rechtbank Amsterdam buigt zich over sjoemeldieselzaak Volkswagen'
De rechtbank Amsterdam buigt zich komende dagen over de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. De claimorganisatie treedt op namens duizenden automobilisten die vinden gedupeerd te zijn door het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen.
Link: Leeuwarder Courant.
NRC: 'Grote Nederlandse claimzaak laat zien dat ‘sjoemelgate’ nog altijd doorettert voor Volkswagen'
Terwijl autofabrikanten hun groene toekomstperspectieven schetsen, begint deze woensdag een Nederlandse claimzaak tegen Volkswagen. „En we hebben nog meer claims in voorbereiding.”
Link: NRC.
Financieel Dagblad: 'Curieuze wending in sjoemeldieselschandaal'
Het barst in Duitsland van de rechtszaken in de zogeheten sjoemeldieselaffaire, het schandaal waarbij autofabrikanten wagens verkochten die viezer uitlaatgas uitstootten dan tests aangaven. In mei 2020 stelde het Duitse hooggerechtshof in een zaak die de Duitse consumentenbond was begonnen, dat autobezitters recht hadden op compensatie van de aankoopsom, met aftrek van een som voor het gebruik van de wagen.
Link: Financieel Dagblad.
Autovisie: 'Nieuwe aanklachten tegen Volkswagen: dieselgate krijgt staartje'
De Duitse justitie heeft nog eens vijftien bestuurders van Volkswagen en een toeleverancier aangeklaagd vanwege het dieselschandaal (‘Dieselgate’) dat jaren geleden speelde bij de automaker.
Link: Autovisie.
Nu.nl: 'Veertien Volkswagen-bestuurders aangeklaagd om sjoemeldieselschandaal'
De Duitse openbaar aanklager heeft veertien Volkswagen-bestuurders aangeklaagd voor de rol die zij speelden in het sjoemeldieselschandaal rond de automaker, schrijft het Duitse persbureau DPA zaterdag. Naast de veertien Volkswagen-bestuurders werd ook de bestuurder van een leverancier aangeklaagd.
Link: Nu.nl.
Nu.nl: 'Duitsers krijgen financieringskosten sjoemeldiesels terug van Volkswagen'
Duitse consumenten die via Volkswagen financiering voor de aanschaf van een sjoemeldiesel hebben geregeld, hebben ook recht op teruggave van gemaakte kosten zoals rente. Dat heeft het federale hof in Karlsruhe dinsdag besloten.
Link: Nu.nl.
Nu.nl: 'Volkswagen wil schadevergoeding oud-topman Winterkorn door sjoemeldiesel'
Volkswagen gaat een schadevergoeding eisen van voormalig topman Martin Winterkorn vanwege het dieselschandaal dat de Duitse automaker al meer dan 30 miljard euro heeft gekost. Ook oud-topman Rupert Stadler van VW-dochter Audi kan een dagvaarding verwachten. Volgens advocaten van Volkswagen hebben de twee hun plicht verzuimd om het bedrijf te beschermen.
Link: Nu.nl.
Algemeen Dagblad: 'Volkswagen gaat nu zélf schade claimen vanwege het dieselschandaal'
Volkswagen is de afgelopen jaren door tal van consumenten en beleggers aangeklaagd vanwege de sjoemelsoftware in dieselauto's. Maar nu draait de autofabrikant de rollen om en dient zélf een schadeclaim in. Tegen twee voormalige topmannen van de Volkswagen Groep.
Link: Algemeen Dagblad.
Telegraaf:'Audi ontwikkelt geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer'
INGOLSTADT - Audi stopt per direct met de ontwikkeling van benzine- en dieselauto’s. De ontwikkeling van auto’s met verbrandingsmotor is door de nieuwe strenge Europese ontwikkelingsnormen technisch te ingewikkeld, zegt Audi-baas Markus Duesmann in een interview met het Duitse vakblad Automobilwoche.
Link: Telegraaf.
BNR: 'Rol Auditop in Dieselgate-schandaal voor de rechter'
Ruim vijf jaar na het Dieselgate-schandaal is de zaak nog altijd niet afgerond. Vandaag doet de rechter in Duitsland uitspraak over de vraag in hoeverre Audi - een dochterbedrijf van Volkswagen - verantwoordelijk is voor het schandaal.
Link: BNR.
Autoweek: 'Duitse Justitie ziet deels af van vervolging Martin Winterkorn'
Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen die dankzij Dieselgate gedwongen op moest stappen, wordt niet langer vervolgd voor het vermeend manipuleren van de markt. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Braunschweig bepaald. De uitspraak betekent echter niet dat Winterkorn van zijn zorgen is verlost.
Link: Autoweek.
Nu.nl: 'Volkswagen-ceo alleen vervolgd voor fraude-aanklachten in dieselschandaal'
Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen die door de sjoemeldiesels het veld moest ruimen, wordt niet langer vervolgd voor het vermeend manipuleren van de markt. Dat bepaalde de rechtbank in het Duitse Braunschweig vrijdag. Winterkorn moet in februari nog wel voor de rechter verschijnen vanwege andere fraude-aanklachten.
Link: Nu.nl.
Interview Guido van Woerkom tijdens Automotive Livestream
Algemeen Dagblad: 'Hof van Justitie EU: Sjoemelsoftware Volkswagen is illegaal'
De sjoemelsoftware die vooral Volkswagen jarenlang in haar auto’s heeft gestopt is in strijd met Europese wet- en regelgeving. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in Parijs.
Link: Algemeen Dagblad.
Telegraaf: 'EU-hof deelt tik uit aan sjoemelende autofabrikanten'
LUXEMBURG (ANP) - Autofabrikanten mogen geen apparatuur installeren waardoor een auto minder stikstofoxiden (NOx) lijkt uit te stoten en daardoor mag worden verkocht, stelt het Europees Hof van Justitie.
Link: Telegraaf.
Nu.nl: 'Sjoemelsoftware van Volkswagen was illegaal, oordeelt Europees Hof'
De sjoemelsoftware die Volkswagen in dieselauto's installeerde om emissietests te beïnvloeden, was in strijd met de Europese regelgeving. Dat oordeelt het Europees Hof donderdag. Volkswagen kan niet tegen de uitspraak in beroep gaan.
Link: Nu.nl.
Financieel Dagblad: 'Europees Hof van Justitie: Dieselsoftware VW was illegaal'
De controversiële software die Volkswagen heeft gebruikt om de uitstoot van uitlaatgassen bij registratietests te manipuleren is illegaal. Dat heeft het Hof van Justitie van de EU donderdag geoordeeld , vijf jaar na het begin van het dieselschandaal.
Link: Financieel Dagblad.
NRC: 'Europees Hof: sjoemelsoftware van Volkswagen was illegaal'
Nu is geoordeeld dat de technologie van Volkswagen in strijd is met de huidige regelgeving, kunnen autobezitters in de hele Europese Unie claims starten tegen de fabrikant.
Link: NRC.
Volkskrant: 'Gerommel met vuile diesels was wel degelijk illegaal, stelt Europees Hof'
Autofabrikanten die systemen uitschakelden die helpen de vervuilende uitstoot van dieselauto’s te beperken, deden dat illegaal, oordeelde het Europese Hof van Justitie donderdag. De fabrikanten zetten hun systemen uit met als excuus dat ze schade aan de motor wilden voorkomen.
Link: Volkskrant.
Persbericht: Hof van Justitie: Toepassing sjoemelsoftware Volkswagen strijdig met Europese Verordening
Rotterdam, 17 december 2020 – De sjoemelsoftware die Volkswagen jarenlang in haar auto’s heeft
gestopt is in strijd met Europese wet- en regelgeving. Dat oordeelde het Hof van Justitie vandaag
op prejudiciële vragen die door de onderzoeksrechter van het Tribunal de Grande Instance in
Parijs in het kader van een strafrechtelijke procedure tegen Volkswagen werden gesteld.
Het volledige persbericht is hier te downloaden.
Court of Justice of the European Union: "PRESS RELEASE No 170/120"
De Engelstalige samenvatting van de uitspraak van de Court of Justice of the European Union kan hier worden gedownload.
Financieel Dagblad: 'VW-ceo Diess moet nieuwe crisis in top zien te overleven'
In de Volkswagen-groep is een nieuwe machtsstrijd losgebarsten die de topman Herbert Diess mogelijk zijn kop kan kosten. Volgens Duitse media was het afgelopen zomer al bijna gedaan met Diess als bestuursvoorzitter van het grootste autobedrijf ter wereld.
De strijd tussen werknemersvertegenwoordigers en de bestuursvoorzitter gaat nu over de invulling van belangrijke bestuursfuncties. Diess staat lijnrecht tegenover de machtige voorzitter van de Ondernemingsraad, Bernd Osterloh, die ook commissaris is.
Link: Financieel Dagblad.
Nu.nl: 'Weer een fabrikant die stopt met dieselmotoren: is het einde in zicht?'
De ontwikkelingschef bij Renault liet zich in oktober ontvallen dat er geen geld meer in de ontwikkeling van nieuwe dieselmotoren gestoken wordt. De huidige generatie wordt tot in ieder geval 2025 up-to-date gehouden, waarna Renault wil overstappen op geëlektrificeerde modellen en volledig elektrische auto's. Daarmee is het Franse merk de zoveelste fabrikant die het einde van de diesel verkondigt. Verkoopcijfers geven hen gelijk, in ieder geval in Nederland.
Link: Nu.nl.
Algemeen Dagblad: 'Voormalig ontwikkelingsingenieur: ‘Top van de Volkswagen Groep wist van sjoemelsoftware’'
Een voormalig ontwikkelingsingenieur van motoren bij Volkswagen-dochter Audi, Giovanni P., heeft voor de rechtbank in München verklaard dat de topmensen van de autobouwer op zijn minst enige kennis hadden van het feit dat er in auto's software geïnstalleerd werd om emissietests te omzeilen.
Link: Algemeen Dagblad.
Autoweek: 'AUDI-INGENIEUR DOET BOEKJE OPEN OVER DIESELSCHANDAAL'
Eén van de Audi-ingenieurs die momenteel in München terechtstaan wegens een rol in het wereldberoemde dieselschandaal, heeft een boekje opengedaan over hoe het gesjoemel in zijn ogen tot stand kwam.
Link: Autoweek.
Volkskrant: 'Ook Mercedes-Benz krijgt megaboete in de VS voor diesels met sjoemelsoftware'
Daimler, het Duitse moederbedrijf van autofabrikant Mercedes-Benz, betaalt 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) in een schikking met Amerikaanse autoriteiten vanwege het gebruik van verboden software in een kwart miljoen dieselauto’s en -busjes.
Link: Volkskrant.
Financieel Dagblad: 'Fraude(bestrijding) in Europa: een succesverhaal'
Vooruitblikkend en verdiepend: dit is een wekelijkse dosis Europamania — alles wat je moet weten over ontwikkelingen in Europa. In deze editie: Europa en de frauderende mens, plus de mediavrijheid in Hongarije.
Link: Financieel Dagblad.
Het Nieuwsblad: 'Gevallen Volkswagen-topman Winterkorn wordt strafrechtelijk vervolgd voor schandaal met sjoemelsoftware'
Martin Winterkorn, topman van het Duitse autoconcern Volkswagen tot het sjoemelsoftwareschandaal hem vijf jaar geleden ten val bracht, zal strafrechtelijk vervolgd worden. Dat heeft een rechtbank in het Duitse Braunschweig woensdag beslist.
Link: Het Nieuwsblad.
Webinar: Closing the Dieselgate Saga - Paving the way for a fair and green recovery of the European Automotive Sector.
The Parliament: Dieselgate: Calls for European car manufacturers to end legal delays and agree compromise settlement
Coronavirus crisis, climate change and economic recovery highlight imperative of industry moving on from exhaust emissions scandal.
Link: The Parliament.
Business Insider: 'Volkswagen jaagt op de mol die een van de grootste afluisterschandalen ooit in Duitsland onthulde'
Bij autofabrikant Volkswagen zijn ze wanhopig op zoek naar de bron die een van de grootste afluisterschandalen ooit in het Duitse bedrijfsleven aan het licht bracht. Business Insider Deutschland onthulde zondag dat Volkswagen actief probeerde om een van hun leveranciers te dwarsbomen. Daarbij begaf het Duitse concern zich op de rand van de wet. Business Insider baseert zich op interne documenten en bijna vijftig uur aan geheime opnames die de redactie in handen heeft.
Link: Business Insider.
Nu.nl: 'Meetmethode voor uitstoot van stikstofoxiden van personenauto's moet beter'
Het Europees parlement wil dat er in de toekomst geen verschil meer zit tussen de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door auto's zoals gemeten in een laboratorium en de daadwerkelijke emissie tijdens het rijden. Over twee jaar moeten afwijkingen tot het verleden behoren.
Link: Nu.nl.
BNR: 'Auto update: Amerika levert ex-VW manager uit.
Oliver Schmidt, de voormalig Volkswagen-manager die in Amerika vastzit vanwege het dieselschandaal, mag zijn straf uitzitten in Duitsland. Dat melden verschillende Amerikaanse en Duitse media.
Link: BNR.
The Parliament: Dieselgate scandal: EU and Member States have been too passive in bringing car industry to account
Stichting Car Claim has been at the forefront of efforts to convince car manufacturers to accept responsibility for their actions and compensate those affected, argues Dr. Marten Oosting.
Link: The Parliament.
Persbericht: Stichting Car Claim strijdt in Europa voor compensatie slachtoffers van Dieselgate
Vandaag vond het Webinar “Closing the Dieselgate Saga: Paving the Way for a Fair and Green Recovery of the European Car Sector” plaats. Stichting Car Claim, bij monde van voormalig Nationale ombudsman Marten Oosting, vertegenwoordigde daar de belangen van miljoenen gedupeerde Europese autobezitters van het Dieselgate schandaal.
Speech Webinar 16-7-2020 gegeven door Marten Oosting
Via deze link is het mogelijk om de speech van Marten Oosting terug te lezen. Marten Oosting is de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Car Claim. Let op, de speech is Engelstalig.
Autoweek: 'Software-topman Volkswagen uit functie gezet'
Het heeft er alle schijn van dat Christian Senger, hoofd van VW's softwareafdeling, uit zijn functie wordt gezet. Senger had onder andere de leiding over de ontwikkeling van de software van de splinternieuwe ID.3. Eerder werkte hij voor BMW, waar de i3 tot zijn portfolio hoorde. Onder Senger's leiderschap kwam niet alleen de software voor de ID.3 tot stand, maar ook die van de nieuwe Golf. Beide auto's kwamen dit jaar al meerdere keren negatief in het nieuws vanwege softwareproblemen.
Link: Autoweek.
Algemeen Dagblad: 'Gedupeerden Dieselgate-schandaal kunnen VW vervolgen via Nederlandse rechtbank'
Nederlandse automobilisten een auto van Volkswagen kochten waarvan naderhand bleek dat geknoeid was met de emissiegegevens, kunnen de fabrikant daarvoor vervolgen voor Nederlandse rechtbanken. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld.
Link: Algemeen Dagblad.
Financieel Dagblad: 'Opnieuw invallen bij Continental wegens dieselfraude bij Volkswagen'
De Duitse justitie heeft woensdag verschillende kantoren van Continental doorzocht, waaronder het hoofdkantoor in Hannover. Dat heeft de toeleverancier van de auto-industrie bevestigd na diverse berichten in Duitse media.
Link: Financieel Dagblad.
Financieel Dagblad: 'Hoe de sjoemeldieselaffaire Duitse rechters treft'
Duitse rechtbanken zuchten onder tienduizenden zaken waarin consumenten compensatie eisen van fabrikanten vanwege de sjoemeldieselaffaire. De kwestie neemt nu een bijzondere wending.
Link: Financieel Dagblad:
NRC: 'Compensatie voor sjoemeldieselrijder'
Dieselschandaal Volgens de hoogste Duitse rechter heeft Volkswagen „opzettelijk immoreel” gehandeld. In Nederland speelt een soortgelijke zaak.
Link: NRC.nl.
Algemeen Dagblad: 'Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal'
In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.
Link: Algemeen Dagblad.
Persbericht: De hoogste rechterlijke instantie in Duitsland oordeelt: Volkswagen moet dieselkopers schadevergoeding betalen
Volkswagen is verplicht om schadevergoeding te betalen aan dieselkopers die getroffen zijn door het Volkswagen-
dieselemissieschandaal. Dit heeft het Duitse Federale Hof van Justitie (BGH), de hoogste rechterlijke instantie van
Duitsland, vanmorgen bepaald. Guido van Woerkom, bestuurder van Stichting Volkswagen Car Claim: Deze
bevestiging dat Volkswagen opzettelijk immoreel heeft gehandeld tegenover haar klanten zal naar mijn overtuiging
ook van groot belang zijn voor de lopende Nederlandse massaclaim tegen Volkswagen.
Telegraaf: 'Sjoemelschikking: Volkswagen betaalt €9 miljoen'
WOLFSBURG - De top van autobouwer Volkswagen heeft een miljoenenschikking getroffen met justitie in de zaak die draait om de sjoemeldiesels van het bedrijf. Topman Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch betalen ieder €4,5 miljoen om vervolging wegens misleiding van aandeelhouders te voorkomen. VW heeft gezegd dat het de bestuurders zal compenseren.
Link: Telegraaf.
Persbericht: Volkswagen schikt collectieve actie in Duitsland
Goed nieuws voor gedupeerde automobilisten in Duitsland. De Duitse consumentenorganisatie (vzbv) en
Volkswagen hebben vandaag een schikking van EUR 830 miljoen bereikt. Naar verluid komen ongeveer
260.000 gedupeerden Duitse automobilisten via de schikking voor compensatie in aanmerking. Afhankelijk
van het model en de leeftijd van de getroffen voertuigen kunnen gedupeerde automobilisten een vergoeding
tussen EUR 1.350 en 6.257 ontvangen. Gemiddeld zou ongeveer 15 procent van de oorspronkelijke
aankoopprijs moeten worden uitbetaald.
Het volledige persbericht kunt u hier downloaden.
Rechtennieuws.nl: Stichting Car Claim mag procederen over ‘sjoemelsoftware’
Stichting Car Claim mag namens een groep autobezitters procederen tegen autofabrikanten over de vraag of zij auto’s in het verkeer hebben gebracht die ‘sjoemelsoftware’ bevatten (waarbij de instellingen van de motor bij tests anders waren dan in het normale gebruik) en of de daarop uitgevoerde updates tot klachten aan de auto’s hebben geleid.
Link: Rechtennieuws.nl.
Financieel Dagblad: Claimgroep Volkswagen kan in 2020 zaak starten
De belangengroep voor Nederlandse gedupeerde dieselrijders, Stichting Volkswagen Car Claim, zal begin volgend jaar de eerste inhoudelijke rechtbankzitting houden in de claim tegen de autobouwer. De groep is door de rechtbank in Amsterdam erkend als behartiger van consumenten met een dieselauto met sjoemelsoftware, zo liet de stichting donderdag weten.
Link: Financieel Dagblad.
Automobiel Management: 'Dieselgate dreigt de kop weer op te steken'
De problemen en rechtszaken rond dieselgate dreigen voor de autofabrikanten in Europa de kop weer op te steken. Dat komt doordat de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken dat ‘software die tot doel heeft de emissiewaarde tijdens proeftesten te reduceren moet worden beschouwd als uitschakel-apparatuur’ en daarmee volgens het Europese recht is verboden.
Link: Automobiel Management.
Persbericht: Rechtbank Amsterdam geeft Stichting Volkswagen Car Claim groen licht in collectieve actie tegen Volkswagen C.S.
Stichting Volkswagen Car Claim is bevoegd om de belangen van Nederlandse gedupeerde automobilisten te behartigen in de collectieve actieprocedure tegen Volkswagen c.s. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam gisteren bepaald. Dit betekent dat de rechtbank de vorderingen van de Stichting Volkswagen Car Claim
inhoudelijk zal gaan behandelen. Het collectieve initiatief van Stichting Volkswagen Car Claim loopt hiermee voorop in de juridische strijd in Europa tegen Volkswagen c.s. om genoegdoening te verkrijgen voor gedupeerde automobilisten. Stichting-bestuurder Guido van Woerkom: “de rechtbank heeft vandaag
bevestigd dat de Stichting een gedegen belangenorganisatie is die aan de hoge kwaliteitseisen voldoet. Uit dit oordeel spreekt waardering voor de onafgebroken inspanningen van de Stichting sinds oktober 2015 voor alle door Dieselgate gedupeerde automobilisten. De Stichting zal hiermee niet stoppen, totdat
gedupeerde automobilisten genoegdoening krijgen voor het door hen geleden nadeel.”
Het volledige persbericht kunt u hier downloaden.
Rechtbank: Vonnis in tweede fase rechtszaak
Het vonnis van de Rechtbank Amsterdam inzake de tweede fase van de rechtszaak kunt u hier terugvinden.
AD.nl: [VIDEO] 'Interview hoorzitting tegen Volkswagen vanwege sjoemelsoftware'
Stichting Volkswagen Car Claim stapt vandaag naar de rechter om voor Nederlandse autobezitters een schadevergoeding af te dwingen bij Volkswagen, softwareleverancier Bosch en de Nederlandse verkopers van de auto's. In 2015 bleek dat Volkswagen sjoemelsoftware in zo'n 11 miljoen auto's had ingebouwd.
Link: Algemeen Dagblad.
Financieel Dagblad: 'VW ontkent nieuwe verdachtmaking van dieselmalversaties krachtig'
Heeft Volkswagen toch ook gerommeld met zijn dieselvoertuigen met de laatste emissiestandaard Euro 6? Zijn deze wagens ook al meer vervuilend dan voorgesteld aan kopers en toezichthouders? De Duitse staatsomroep Südwestrundfunk (SWR) meldde donderdag dat VW in relatief nieuwe dieselmotoren ook software heeft geïnstalleerd die detecteert dat er uitlaatgastests worden uitgevoerd op het voertuig. SWR citeert uit interne documenten van eind 2015 waarin VW het systeem beschrijft.
Link: Financieel Dagblad.
Volkskrant: 'Autobeurs Frankfurt: 'Volkswagen heeft noodgedwongen de arrogante houding laten varen'
Alles wordt anders, belooft Volkswagen. De autofabrikant wil rigoureus afrekenen met de kwalijke geur rond het merk en wil een leidende rol nemen in klimaatneutraal maken van onze mobiliteit, zo leert een presentatie aan de vooravond van de autobeurs in Frankfurt.
Link: Volkskrant.
Algemeen Dagblad: 'Massavernietiging van ruim 100.000 auto's in de VS'
Volkswagen heeft 102.000 auto's in de VS vernietigd. Daarmee voegt het concern een nieuw hoofdstuk toe aan het dieselschandaal. De auto's waren uitgerust met de beruchte sjoemelsoftware en de verwachting was dat ze na herstel gewoon weer verkocht zouden worden.
Link: Algemeen Dagblad.
NRC: 'Verdacht van bedrog, fraude en strafbare reclame'
De oud-topman van Audi, de Duitser Rupert Stadler, is woensdag in Duitsland in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de aanklager was Stadler sinds september 2015 op de hoogte van software-manipulaties waardoor de uitstoot van bepaalde dieselmotoren in Volkswagen- en Audi-modellen lager leek dan hij was, en voorkwam hij niet dat de auto’s werden verkocht.
Link: NRC.
Telegraaf: 'Bosch schikt dieselschandaal voor 90 miljoen'
STUTTGART (ANP/RTR) - Het Duitse technologieconcern Bosch is akkoord gegaan met een boete van 90 miljoen euro voor zijn rol in het dieselschandaal bij onder meer Volkswagen. Dat heeft de Duitse justitie laten weten.
Link: Telegraaf.
NOS: 'Ook hoge boete voor Porsche in dieselschandaal'
Ook Volkswagendochter Porsche is veroordeeld tot het betalen van een hoge boete in het dieselschandaal. De fabrikant van sportauto's en luxe wagens moet in Duitsland een boete betalen van ruim een half miljard euro. Porsche accepteert het vonnis en gaat niet in beroep, deelt het Openbaar Ministerie in Stuttgart mee.
Link: NOS.
Financieel Dagblad: 'Dieselgate werpt schaduw over kwartaalcijfers Volkswagen'
Oplopende kosten en een daling in de vraag naar passagiersvoertuigen; dat typeert het eerste kwartaal voor Volkswagen, dat donderdag de kwartaalcijfers presenteerde. Met als gevolg een daling van het bedrijfsresultaat van 8,2% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.
Link: Financieel Dagblad.
Financieel Dagblad: 'Duitse aanklager onderzoekt bonussen geschorste Volkswagen-manager'
De openbare aanklager in Braunschweig heeft een onderzoek ingesteld naar de bonussen die een hooggeplaatste Volkswagen manager heeft geïncasseerd nadat hij op non-actief was gesteld in de nasleep van het dieselschandaal in Duitsland en de Verenigde Staten.
Link: Financieel Dagblad.
Financieel Dagblad: 'Duitse automakers hangen miljardenboetes boven hoofd vanwege kartelafspraken'
De Duitse autoproducenten BMW, Daimler (Mercedes-Benz) en Volkswagen hebben de Europese mededingingsregels geschonden. Ze zouden tussen 2006 en 2014 afspraken hebben gemaakt om elkaar niet te beconcurreren bij de ontwikkeling van schone technologieën om de schadelijke uitstoot te verlagen.
Link: Financieel Dagblad.
Persbericht: VolkswagenAudiclaim sluit zich aan bij Stichting Volkswagen Car Claim in strijd om compensatie in Dieselgate
Stichting Volkswagen Car Claim en Stichting Volkswagenaudiclaim (VWAudiclaim) gaan samenwerken in het Volkswagen emissieschandaal. Met de samenwerking tussen de twee belangrijkste claiminitiatieven in Nederland is het mogelijk om het proces richting genoegdoening voor gedupeerde dieselrijders in Nederland uniform te organiseren en duurzaam te verankeren in de Nederlandse samenleving. Hierdoor wordt de belangenbehartiging verder geoptimaliseerd.
Het officiële persbericht kunt u hier downloaden.
NRC: 'Strenge eis dwingt auto-fabrikant tot andere koers'
„Nogal een gevecht”, zo noemde Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) de invoering van de nieuwe uitstootnormen voor broeikasgas CO2. „Maar ik denk dat we de auto-industrie nét op tijd hebben kunnen forceren om te veranderen en vol in te zetten op elektrisch. Dit was een mooie stemming.”
Link: NRC.
Algemeen Dagblad: 'Markt voor tweedehands dieselauto's stort in: staan langer te koop'
NIJMEGEN/ HARSKAMP - Het gaat slecht met de verkoop van tweedehands dieselauto’s. Een diesel staat steeds langer te koop, er worden er steeds minder verkocht en ze worden steeds goedkoper.
Link: Algemeen Dagblad.
Nu.nl: 'Rekenkamer EU: Nieuwe 'dieselgate' is ondanks aangepaste wet mogelijk'
De Europese Rekenkamer waarschuwt dat een nieuwe 'dieselgate' mogelijk is. Fabrikanten zouden nieuwe manieren kunnen vinden om de aangepaste tests waarmee de uitstoot van auto's worden gemeten te omzeilen, aldus de rekenmeesters. De betere wetgeving die is aangenomen, betekent niet dat alles nu in orde is.
Link: nu.nl.
RTL-Z: 'Verkoop nieuwe diesels ingestort, maar tweedehands markt groeit'
Dieselauto's hebben de laatste jaren een vies imago gekregen. Niet alleen omdat Volkswagen er een potje van heeft gemaakt. Ook gemeentes zien diesels liever niet meer in binnensteden rondrijden. Toch nam de verkoop van tweedehands diesels toe.
Link: RTL-Z.
NRC.nl: 'Kosten en baten van de milieuzone in Rotterdam'
Milieu De komst van de grootste milieuzone in Nederland leverde de gemeente Rotterdam in 2016 lof en kritiek op. Onlangs werd duidelijk dat het omstreden plaatselijke verbod op oude dieselauto’s over een jaar verdwijnt.
Link: NRC.nl.
Algemeen Dagblad: ‘Volkswagen heeft mogelijk nieuwe sjoemelsoftware ontwikkeld’
Volkswagen heeft mogelijk nieuwe, illegale softwarefuncties in dieselauto's gestopt. De Duitsers zouden dat gedaan hebben bij een recente software-update, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. De software zou het filteren van uitlaatgassen terugdraaien als een bepaalde hoeveelheid brandstof is verbruikt.
Link: Algemeen Dagblad.
Algemeen Dagblad: 'Onregelmatigheden aangetroffen bij software-update VW-diesels'
Bij Volkswagen zijn weer onregelmatigheden vastgesteld omtrent software bij dieselmotoren. Pikant detail: het gaat ditmaal om een software-update die is gebruikt om aangetroffen sjoemel-software te elimineren.
Link: Algemeen Dagblad.
Algemeen Dagblad: 'Elke diesel kost ons 15.000 euro door giftige uitlaatgas en fijnstof'
Iedere dieselauto berokkent de samenleving door giftige uitlaatgassen en fijnstof bijna 15.000 euro aan gezondheidskosten. Dat becijferen Milieudefensie en Oxford University.
Link: Algemeen Dagblad.
Trouw: 'Europese auto's moeten sneller schoon worden'
Personenwagens mogen in 2030 gemiddeld 37,5 procent minder CO2 per kilometer uitstoten dan voor 2021 was afgesproken, bestelwagens 31 procent minder. De aangescherpte afspraak betekent dat nieuwe auto's in 2030 gemiddeld minder dan 60 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Tot 2021 mogen nieuwe auto's nog 95 gram per kilometer uitstoten. Vanzelf kwam het akkoord niet tot stand: eerdere onderhandelingen over het produceren van minder vervuilende auto's liepen vast. Dat kwam omdat landen met een grote auto-industrie, zoals Duitsland, een lager reductiepercentage voorstelden (30 procent) dan bijvoorbeeld Nederland en Zweden, die 40 procent minder uitstoot wilden.
Link: Trouw.
Dagblad van het Noorden:''
Verslaggever Jon van Schilt houdt van auto’s. Het liefst koopt ‘ie om de paar jaar een nieuwe. Al jaren rijdt hij in een diesel maar misschien is het dit jaar eens tijd voor een wat groener model. Hij gaat te werk zoals altijd: eerst eens uitzoeken wat de inruilwaarde van de huidige dieselauto is. Dat loopt dit keer anders dan gepland. Een dieselauto blijkt een veel lagere inruilwaarde te hebben dan voorgaande jaren. Zijn zoektocht resulteert in twee verhalen op dvhn.nl verschijnen. In de video vertelt hij erover.
Link: Dagblad van het Noorden.
Autoriteit Consument & Markt: 'Boete Volkswagen AG voor oneerlijke handelspraktijken'
Volkswagen AG plaatste manipulatiesoftware in auto’s van de merken Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Audi die zij tussen 2009 en 2015 heeft geproduceerd. Deze software herkende de testomgeving en zorgde ervoor dat de uitstoot van stikstofoxiden in die testomgeving minder was dan op de weg. Volkswagen AG profileerde zich tegelijkertijd als een milieubewuste organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en adverteerde hiermee richting consumenten. Bovendien gaf zij te kennen dat zij typegoedkeuring voor de betrokken auto’s had verkregen, terwijl zij feitelijk niet aan de voorwaarden daarvoor had voldaan. Hiermee heeft Volkswagen AG gehandeld in strijd met de vereisten van professionele toewijding en heeft zij consumenten misleid. De ACM legt hiervoor een boete op aan Volkswagen AG van EUR 450.000.
Volkswagen heeft bezwaar aangetekend tegen het sanctiebesluit van de ACM.
Link: ACM.
Algemeen Dagblad: 'Duitse rechter: immoreel Volkswagen moet aankoopprijs sjoemel-Golf vergoeden'
Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat Volkswagen de koper van een Golf de volledige aankoopprijs van circa 30.000 euro moet vergoeden vanwege het dieselschandaal bij het autoconcern.
Link: Algemeen Dagblad.
Algemeen Dagblad: 'Dieselverbod Duitsland breidt zich uit naar snelwegen'
In Duitsland heeft de rechter geoordeeld dat een deel van de snelweg A40 rondom de stad Essen op slot gaat voor diesels met Euro 4 of lager.
Link: Algemeen Dagblad.
Algemeen Dagblad: Rechtszaak dieselgate: ‘VW-eigenaar kan straks duizenden euro’s claimen’
Volkswagenrijders willen via de rechter in Nederland vergoeding afdwingen voor de hier verkochte sjoemeldiesels. ,,Dit mag niet onbestraft blijven.”
Link: Algemeen Dagblad.
Automobiel Management: Claimzaak Nederlandse VW-bezitters van start
De rechtbank van Amsterdam is begonnen met de behandeling van de massaclaim van de Stichting Volkswagen Car Claim tegen de Duitse autofabrikant.
Link: Automobiel Management.
NRC.nl: 'Volkswagen zat fout. Dat moet de rechter dan maar zeggen’
Interview Als de overheid Volkswagen niet aanpakt om de dieselfraude, moet de rechter het doen. Aldus de stichting die namens 20.000 rijders van een ‘sjoemeldiesel’ schade claimt. Deze dinsdag is de aftrap. Ja, het gaat hun óók om die paar duizend euro voor de gedupeerde autobezitter. „Waarom niet”, vindt Marten Oosting. De schade voor de eigenaar is evident, net zo evident als de fraude van Volkswagen.
Link: NRC.nl.
Automotive management: Nederlandse consumentenclaim tegen VW vandaag naar de rechter
Stichting Volkswagen Car Claim eist vandaag voor de rechtbank van Amsterdam dat alle bezitters van een sjoemeldiesel van de VW-merken Volkswagen, Seat, Skoda en Audi hun auto kunnen terugbrengen en de volledige aanschafprijs terugkrijgen. Mensen die hun auto tweedehands hebben gekocht, moeten een schadevergoeding krijgen.
Link: Automotive Management.
Telegraaf: Aftrap claimzaak ’sjoemeldiesels’ VW
De rechtbank in Amsterdam trapt dinsdag af in de slepende zaak van Stichting Volkswagen Car Claim voor een schadevergoeding in de sjoemeldieselaffaire. De totale claim die Nederlandse autobezitters neerleggen bij VW kan tot in de miljarden oplopen.
Link: Telegraaf.
Volkskrant: 'Duitse deal kan leiden tot veel afgedankte diesels op Nederlandse tweedehandsmarkt'
Duitsland heeft een overeenkomst gesloten met autofabrikanten, waarbij eigenaren van een vervuilende diesel hun auto kunnen inruilen tegen een nieuw exemplaar. Voor Nederland kan de deal nadelige gevolgen hebben, omdat waarschijnlijk veel afgedankte Duitse diesels op de Nederlandse tweedehandsmarkt zullen komen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in Nederlandse steden.
Link: Volkskrant.
NOS: 'Duitse inruilactie voor vieze diesels, maar wat doet Nederland?'
Duitsland komt met flinke maatregelen om de vervuiling door dieselauto's terug te dringen. Dieselbezitters in veertien steden krijgen een premie van gemiddeld 6000 euro als ze hun diesel van voor 2015 inruilen. Ondertussen doet Nederland veel minder tegen vervuilende diesels. Waarom is dat? En wat doet Nederland dan wel tegen vieze diesels?
De belangrijkste reden dat er hier veel minder ingrijpende maatregelen zijn, is dat de luchtvervuiling door diesels in Nederlandse binnensteden een stuk minder ernstig is dan in Duitsland. Dat komt vooral doordat diesels hier minder populair zijn. In Nederland is 16 procent van alle personenauto's een diesel, in Duitsland is dat twee keer zo veel: 33 procent.
Link: NOS.nl.
PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim: “Duits dieselakkoord onvoldoende om emissie-schandaal te verhelpen”
De Nederlandse non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de “Stichting”) heeft kennisgenomen van de recente ontwikkelingen in Duitsland ten aanzien van het Dieselschandaal. Op dinsdag 2 oktober 2018 bereikten de Duitse regeringspartijen een akkoord over de aanpak van het toenemende probleem van rijverboden in grote Duitse steden. De Stichting is van mening dat ook de vandaag voorgestelde oplossingen ontoereikend zijn om een definitieve streep te zetten onder het dieselschandaal.
Hier is het officiële persbericht te downloaden.
Algemeen Dagblad: 'Scherpe maatregelen Volkswagen: 39 dieselgate-managers eruit'
Volgens diverse bronnen in de Duitse pers treft Volkswagen voorbereidingen om een groepje ingenieurs en managers de laan uit te sturen die bij het Dieselgate-schandaal betrokken waren.
Link: Algemeen Dagblad.
Fd.nl: 'Ook huidige Volkswagen-ceo was op de hoogte van dieselschandaal'
De huidige ceo van de Volkswagen Groep Herbert Diess wist al twee maanden voordat Amerikaanse toezichthouders ermee naar buiten kwamen van het schandaal rond de sjoemelsoftware in dieselauto's. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van onlangs openbaar gemaakte documenten van de openbaar aanklager in Braunschweig.
Link: Financieel Dagblad.
Algemeen Dagblad: 'Zwitserland weert vanaf vandaag alle sjoemeldiesels'
Zwitserland wil geen diesels waarmee gesjoemeld is. Vanaf vandaag mag geen enkele diesel die gemanipuleerd is meer geïmporteerd worden. De auto's die er al rondrijden moeten worden aangepast.
Link: Algemeen Dagblad.
Fd.nl: 'Audi-topman Stadler blijft in cel'
Rupert Stadler, topman van het Duitse autoconcern Audi, blijft achter de tralies. Stadler is bijna twee maanden geleden, op 18 juni, gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij het in 2015 naar buiten gekomen dieselschandaal rond Volkswagen en Volkswagen-dochter Audi.
Link: Financieel Dagblad.
Fd.nl: 'Duitse dieseldealers overleven dankzij lage prijzen en het buitenland'
Een klant belt: hij heeft interesse in een van de tweedehands dieselauto’s die bij Whitestone in de Duitse hoofdstad Berlijn staan. Mede-eigenaar Funda Aktas antwoordt streng:‘We kunnendeauto een dag voor u reserveren, daarna zoeken we een andere koper’. ‘Je moet somshardzijn’, zegt ze.‘Ben je dat niet, dan wordt het moeilijk in deze sector.’
Link: Financieel Dagblad.
Fd: ''VW-managers waren al op de hoogte van dieselmanipulaties'
Topmanagers van het Duitse Volkswagen waren intern al gewaarschuwd dat uitlaatgastesten met dieselmotoren niet klopten voordat de Amerikaanse autoriteiten op 18 september 2015 de manipulaties bij het autoconcern onthulden. Dat blijkt volgens de Duitse pers uit documenten waarover het concern beschikt.
Link: Financieel Dagblad.
Nu.nl: 'Opnieuw onderzoek naar voormalige Volkswagen-topman Winterkorn'
De Duitse openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend naar Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen. De 71-jarige Duitser zou tijdens het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal een deel van zijn geld buiten Duitsland hebben verplaatst.
Link: Nu.nl.
Trouw: 'Europese automakers maken auto's bewust vuiler'
De Europese auto-industrie probeert door te sjoemelen het reduceren van CO2-uitstoot te ondermijnen, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.
Link: Trouw.
Telegraaf: Brussel teleurgesteld over VW in sjoemelzaak
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is teleurgesteld dat Volkswagen geen heldere garanties kan geven in geval van problemen met dieselauto’s die zijn teruggehaald en gerepareerd. Het Duitse bedrijf heeft inmiddels 80 procent van de met sjoemelsoftware uitgeruste diesels in de EU hersteld en zegt de rest voor 2020 te zullen aanpassen. ,,Maar daar blijft het bij’’, aldus EU-commissaris Vera Jourová (consumentenrechten).
Link: Telegraaf.
Europa Nu: 'Europese Commissie en EU-consumenteninstanties publiceren definitieve beoordeling van dialoog met Volkswagen'
Vandaag hebben de Europese Commissie en de nationale consumenteninstanties in de EU hun conclusies bekendgemaakt over de terugroep van 8,5 miljoen auto's door de Volkswagengroep naar aanleiding van de dieselgate-affaire.
Link: Europa-nu.
Algemeen Dagblad: 'Baanbrekend vonnis sjoemeldiesels: VW moet aankoopbedrag Golf terugbetalen'
Volkswagen heeft een man uit de Duitse stad Solln de aankoopprijs voor zijn VW Golf terugbetaald, die hij in 2014 had gekocht. De rechters spreken van 'opzettelijk toegebrachte immorele schade'.
Link: Algemeen Dagblad.
Telegraaf: 'Justitie mag rapport sjoemeldiesels gebruiken'
KARLSRUHE (ANP/BLOOMBERG) - Justitie in Duitsland mag een in beslag genomen rapport over het dieselschandaal bij Volkswagen gebruiken voor de vervolging van de autobouwer. Dat heeft een hoge Duitse rechtbank geoordeeld, nadat het autoconcern protest had aangetekend.
Link: Telegraaf.
Speech Dieselgate Conference 27 Juni 2018 gegeven door Marten Oosting
Via deze link is het mogelijk om de speech van Marten Oosting terug te lezen. Marten Oosting is de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Volkswagen Car Claim. Let op, de speech is Engelstalig.
PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim spreekt in Europees Parlement tijdens conferentie: “Dieselgate, What Next”
Tijdens de high level conferentie “Dieselgate, What Next”, op 27 juni 2018 in het Europees
Parlement, spraken vertegenwoordigers van de Europese Commissie, van diverse
belangenorganisaties van gedupeerde partijen en van de automobielsector met elkaar over een
pan-Europese oplossing van het nog altijd voortslepende dieselschandaal. Namens de
Nederlandse non-profit organisatie “Stichting Volkswagen Car Claim” was Marten Oosting
(oud-Nationale ombudsman) een van de sprekers op deze conferentie.
NRC.nl: 'Duitsland legt Volkswagen boete van 1 miljard op'
Justitie in Duitsland heeft Volkswagen een boete van 1 miljard euro opgelegd vanwege gesjoemel met emissiesoftware. Dat stelt de autofabrikant woensdag in een verklaring. Volkswagen gaat niet in hoger beroep tegen de boete.
Link: NRC.nl.
Fd.nl: 'Hamburg weert oudere diesels en de wereld kijkt mee'
Bestuurders van oudere dieselauto's opgelet. In Duitsland gelden donderdag nieuwe strenge verboden voor vervuilende voertuigen. De primeur is aan de stad Hamburg, die een gedeelte van twee doorgangswegen afsluit voor zelfs relatief jonge dieselauto's. Alleen dieselauto's met de modernste motoren mogen nog de straat in. Dat moet ernstige luchtverontreiniging terugdringen.
Link: Financieel Dagblad.
Fd.nl: ''Eigenaar gemanipuleerde VW Tiguan heeft recht op nieuwe auto'
Een recente uitspraak van de rechtbank in het Duitse Hamburg kan enorme gevolgen hebben voor autofabrikant Volkswagen. In een zaak van een klagende VW-bezitter oordeelde de rechtbank dat hij ondanks een software-update recht heeft op een nieuwe auto. Dit meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt vrijdag.
Link: Financieel Dagblad.
PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim: "Duitse sjoemeldiesel in de ban"
Non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de ‘Stichting’) heeft kennis genomen van de uitspraak van het Duitse Bundesverwaltungsgericht in Leipzig. De hoogste Duitse administratieve rechter besliste vandaag dat Duitse gemeenten voor het waarborgen van de luchtkwaliteit in binnensteden rijverboden mogen opleggen voor dieselauto’s die in werkelijkheid veel meer NOx uitstoten dan volgens de Europese wetgeving is toegestaan. Guido van Woerkom, bestuurder van de Stichting: “Het bevestigende oordeel maakt duidelijk dat de door de auto-industrie voorgestelde aanpak met 'software updates' volstrekt onvoldoende is om de emissieproblemen op te lossen. Autobezitters zijn hier het slachtoffer van. Het is dan ook onbegrijpelijk dat bedrijven als Volkswagen blijven weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen."
Nu.nl: Duitse steden mogen rijverbod dieselauto's opleggen.
Duitse steden mogen een rijverbod voor dieselauto's opleggen. De federale administratieve rechtbank verwierp dinsdag het beroep tegen een eerdere uitspraak door een lagere rechtbank.
Link: nu.nl.
Fd.nl: Rechter geeft groen licht voor dieselverboden in Duitse steden
De Duitse bestuursrechter heeft dinsdag geoordeeld dat dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Europese emissiestandaarden geweigerd mogen worden om kankerverwekkende uitlaatgassen in de steden terug te dringen. Dat is een grote overwinning voor de Deutsche Umwelthilfe. De uitspraak kan een omslagpunt betekenen in de opstelling van steden in Duitsland en steden in de rest van Europa jegens luchtverontreiniging.
Link: Financieel Dagblad.
NRC: De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies
Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.
Link: NRC.nl
Financieel Dagblad: 'ClaimstichtingVW doet dagvaarding om sjoemelsoftware de deur uit'
Amsterdam Stichting Volkswagen Car Claim doet de dagvaarding waarin zij miljarden euro’s schadevergoeding eist van Volkswagen, Robert Bosch en andere bedrijven die betrokken zijn bij de sjoemelsoftwareaffaire, binnenkort de deur uit. De dagvaarding wordt vrijdag verzonden naar de aangeklaagde partijen, waaronder alle erkende dealers in Nederland, en belandt in het voorjaar bij de rechtbank in Amsterdam.
NRC: 'Sjoemeldiesel nog steeds te vies'
Dieselauto's van Volkswagen hebben nog een defeat device. In veel auto's zit niet alleen sjoemelsoftware die emissietesten omzeilt, maar ook uitstootfilters die alleen werken bij bepaalde temperaturen.
Het krantenartikel is hier te downloaden.
Eenvandaag: ‘Volkswagen omzeilt nog steeds uitstootregels'
Volkswagen omzeilt nog steeds de regels die de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen moeten beperken. Dat stelt de stichting Volkswagen Car Claim op basis van een intern document van de Duitse autofabrikant, waarin EenVandaag inzage heeft gehad.
Link: EenVandaag.
Telegraaf: ’VW gebruikt nog steeds sjoemelsoftware’
Volkswagen gebruikt nog steeds sjoemelsoftware die ervoor moet zorgen dat dieselauto’s van het autoconcern schoner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat meldt EenVandaag op basis van een intern document van de Duitse autofabrikant waar stichting Volkswagen Car Claim de hand op heeft weten te leggen.
Link: Telegraaf.nl.
PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim lanceert massaclaim tegen Volkswagen c.s.
Non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de ‘Stichting’) heeft vanavond bij televisieprogramma EenVandaag aangekondigd dat zij een grootschalige juridische procedure zal starten tegen Volkswagen, haar (voormalig) bestuurders, SEAT, Audi, Skoda, softwareleverancier Bosch, importeur PON en de Nederlandse autohandelaren. Inzet is het belang van ongeveer 170.000 Nederlandse autobezitters die zijn getroffen door ‘Dieselgate’. De procedure zal bij de rechtbank Amsterdam worden gevoerd. De dagvaarding is gereed en inmiddels aan de diverse gedaagden ter kennisneming toegezonden. Via de webpagina www.derclaim.nl kunnen gedupeerde Nederlandse autobezitters zich kosteloos aanmelden.
Financieel Dagblad: ACM-boete voor Volkswagen wegens misleiding consument
De Duitse autoproducent Volkswagen is door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet wegens misleiding van de consument bij de verkoop van dieselauto's. De boete bedraagt €450.000. ACM neemt de maatregel vanwege de 'sjoemelsoftware'-zaak. In september 2015 bleek dat Volkswagen op grote schaal had gerommeld met de meting van de uitstoot van schadelijke gassen bij zijn dieselauto's, via de installatie van manipulatieve software.
Link: Fd.nl.
NRC: ACM geeft Volkswagen boete van bijna een half miljoen euro
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Volkswagen een maximale boete opgelegd voor de verkoop van auto’s met sjoemelsoftware. De Duitse autoproducent moet 450.000 euro betalen voor het misleiden van consumenten, schrijft de Nederlandse waakhond in een verklaring dinsdag.
Link: nrc.nl.
ACM: ACM beboet Volkswagen voor misleiding bij dieselaffaire
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat Volkswagen AG (Volkswagen) consumenten heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat de ACM oneerlijke handelspraktijken heeft vastgesteld legt de ACM aan Volkswagen een boete van EUR 450.000 op. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen.
Link: ACM.
Autoriteit Consument & Markt: 'ACM beboet Volkswagen voor misleiding bij dieselaffaire'
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat Volkswagen AG (Volkswagen) consumenten heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat de ACM oneerlijke handelspraktijken heeft vastgesteld legt de ACM aan Volkswagen een boete van EUR 450.000 op. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen.
Link: ACM.
Kassa: "In auto's van Volkswagen zit nog steeds sjoemelsoftware"
Volkswagens en andere auto's van de Volkswagen Groep met een sjoemeldieselmotor zouden ook na een software-update van de fabriek die de uitstoot binnen de wettelijke grenzen moet brengen nog te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat stelt de Nederlandse claimclub Volkswagen Car Claim (derclaim.nl).
Link: Kassa
Bestuurder Volkswagen bekent schuld in rechtszaak dieselschandaal
Een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen heeft in de Verenigde Staten schuld bekend in een rechtszaak over de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. Het gaat om Oliver Schmidt die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.
Link: Nu.nl.
Telegraaf: Koper Duitse Auto betaalde te veel
VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler (Mercedes Benz) worden verdacht van kartelvorming in Duitsland. Daarvan zijn autokopers jarenlang de dupe geweest. In reactie verloren de producenten tot 4% op de aandelenbeurzen.
Link: Telegraaf.
Autoweek: 'EXTRA GARANTIE SJOEMELSOFTWARE NIET VOLDOENDE' *UPDATE*
Woensdag wist de Europese Commissie bij Volkswagen twee jaar extra garantie te bedingen voor eigenaren van een VW met sjoemelsoftware. De Stichting Volkswagen Car Claim neemt daar echter geen genoegen mee.
Link: Autoweek.nl.
Financial Times: VW faces diesel refund threat in Europe
Volkswagen is facing its biggest threat from European consumers in the diesel emissions saga as the largest group of car owners to combine in an action on the continent prepares for a complaint against the carmaker.
Link: Financial Times.
Financieel Dagblad: Oud-directeur ANWB kijkt liever niet meer om
Drie jaar na zijn gesneefde poging Ombudsman te worden, staat Guido van Woerkom wederom in de schijnwerpers. Dinsdag werd bekend dat de oud-hoofddirecteur van de ANWB de stichting Volkswagen Car Claim zal leiden. Van Woerkom (61) wil via de rechter afdwingen dat de Duitse automaker en zijn softwareleverancier Bosch eigenaren van Volkswagens, Audi's, Seats, Skoda's en Porsches vergoedt waarin sjoemelsoftware zit. Het zou gaan om zo'n 180.000 Nederlanders.
Link: Fd.nl.
Telegraaf: VW-claim niet voor niets in Nederland
AMSTERDAM - Nederland is het walhalla voor massaclaims. Over de slagingskansen zijn de meningen verdeeld, maar dat Stichting Volkswagen Car Claim aankondigde Volkswagen juist voor de Nederlandse rechter te slepen, is geen toeval.
Link: Telegraaf.
Nu.nl: Nederlandse stichting kondigt juridische procedure tegen Volkswagen aan
De Nederlandse stichting Car Claim bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen, leverancier Bosch en Nederlandse verkopers van Volkswagen.
Link: Nu.nl.
Financieel Dagblad: Claimstichting wil miljarden van Volkswagen en Bosch
De Stichting Volkswagen Car Claim wil dat Nederlandse eigenaren van een Audi, Seat, Skoda, Porsche of Volkswagen waarin sjoemelsoftware zit, een vergoeding krijgen. De stichting, geleid door oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom, bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen en softwareleverancier Bosch.
Link: Fd.
RTL-Z: Nederlandse stichting dreigt Volkswagen met miljardenclaim
Een Nederlandse stichting wil ook voor Europese Volkswagenbezitters een regeling treffen met de Duitse autofabrikant. De stichting overweegt een rechtszaak tegen Volkswagen aan te spannen. De inzet: het terugbetalen van de nieuwwaarde.
Link: RTL-Z.
Autoweek: 180.000 GEDUPEERDEN EISEN REDELIJKE COMPENSATIE
De Nederlandse stichting Car Claim bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen, leverancier Bosch en Nederlandse verkopers van Volkswagen. De procedure zou worden gestart namens ongeveer 180.000 autobezitters die zijn gedupeerd door de dieselgate, meldt de stichting dinsdag.
Link: Autoweek.nl.
Telegraaf: Claimclub eist geld VW terug
AMSTERDAM - Volkswagen hangt een miljardenclaim boven het hoofd van Nederlandse autobezitters. Bezitters van een sjoemeldiesel van het merk Audi, Seat, Skoda, Porsche of Volkswagen willen een vergoeding die kan oplopen tot de aanschafprijs van hun auto.
Link: Telegraaf.
Telegraaf: Sjoemel-auto’s terugnemen
Maar liefst 180.000 Nederlanders hebben een auto van Volkswagen met sjoemelsoftware. Vanaf vandaag starten zij een juridische procedure tegen de Duitse autofabrikant om schadeloosstelling te krijgen.
Link: Telegraaf.
Radar: Mogelijk miljardenclaim voor Volkswagen wegens sjoemeldiesels
Ontevreden eigenaren van zogenoemde sjoemeldiesels van Volkswagen zouden de volledige aanschafwaarde van hun wagen terug moeten kunnen krijgen. Dat vindt de Stichting Volkswagen Car Claim die naar de rechter stapt om voor Nederlandse autobezitters een schadevergoeding af te dwingen bij Volkswagen, softwareleverancier Bosch en de Nederlandse verkopers van de auto's.
Link: Radar.
RTL nieuws: Nederlandse stichting dreigt Volkswagen met miljardenclaim
Een Nederlandse stichting wil ook voor Europese Volkswagenbezitters een regeling treffen met de Duitse autofabrikant. De stichting overweegt een rechtszaak tegen Volkswagen aan te spannen. De inzet: het terugbetalen van de nieuwwaarde.
Link: RTL Nieuws.
Autoblog.nl: 180.000 Nederlandse eigenaren willen geld zien van VW
Stichting Volkswagen Car Claim (SVCC) gaat namens 180.000 Nederlandse autobezitters een juridische procedure starten tegen Volkswagen, de dealers van het merk en toeleverancier Bosch.
Link: Autoblog.nl.
Reuters - Euronews: Dutch group to launch lawsuit against VW over emissions cheating
AMSTERDAM (Reuters) – A Dutch group representing 180,000 Volkswagen owners said it was preparing a claim against the German auto manufacturer over the company’s use of software designed to conceal the true level of nitrogen oxide emissions caused by its diesel cars. The Volkswagen Car Claim Foundation said it had decided to take the step after discussions since 2015 with Volkswagen, Bosch and Dutch car dealerships that sold cars with the software had proved fruitless.
Link: Euronews.
NOS: 'Oud-Volkswagentopman wist van dieselgate'
Justitie in Duitsland zet het strafrechtelijk onderzoek naar oud-Volkswagentopman Martin Winterkorn wegens fraude door. Dat heeft het openbaar ministerie in Braunschweig gemeld. Winterkorn was topman van Volkswagen in de periode dat 11 miljoen dieselauto's werden uitgerust met sjoemelsoftware om de auto's schoner te laten lijken dan ze zijn.
Link: NOS.
Nu.nl: 'Europese Commissie hoorde al in 2012 over mogelijk gesjoemel met diesels'
NRC: ‘Volkswagen-top hield dieselschandaal jarenlang stil’
De Volkswagen-top was al jaren op de hoogte van de aanwezigheid van sjoemelsoftware in verschillende wagens, maar stopte bewijsmateriaal bewust in de doofpot. Onder hen was ook de vorig jaar afgetreden bestuursvoorzitter Martin Winterkorn, stelt de openbaar aanklager van de staat New York Eric Schneiderman. Hij maakte dinsdag bekend een civiele zaak te zijn gestart vanwege het overtreden van de milieuregels door het bedrijf.
Link: NRC.nl.